Danmark har en række helligdage og højtider, der fejres med forskellige traditioner og ritualer. Disse dage giver os mulighed for at samles med familie og venner, reflektere over historiske og religiøse begivenheder, og nyde særlige øjeblikke af hygge og fest. Her er en oversigt over nogle af de vigtigste danske helligdage og højtider.
Nytår
Nytåret fejres den 31. december med fest og fyrværkeri. Mange danskere samles til nytårsmiddag, ser dronningens nytårstale og skåler i champagne ved midnat. Fyrværkeri lyser nattehimlen op, og man ønsker hinanden et godt nytår.
Påske
Påsken er en af de vigtigste kristne højtider og markerer Jesu død og opstandelse. Helligdagene inkluderer skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag. Traditioner som at male påskeæg, spise påskefrokost og søge efter påskeæg i haven er populære blandt både børn og voksne.
Store bededag
Store bededag falder den fjerde fredag efter påske. Dagen blev indført i 1686 og var oprindeligt en dag for bøn og faste. I mange år har det været en fridag, hvor mange danskere nyder varme hveder aftenen før. Fra 2024 blev den dog afskaffet med begrundelsen at riget skulle spare sammen til militærudstyr. Kort efter blev der dog fundet rigeligt mange milliarder i statens “husholdningsbudget” til, at man snildt kunne have genindført fridagen.
Kristi himmelfartsdag
Kristi himmelfartsdag fejres 40 dage efter påske og markerer Jesu himmelfart. Det er en fridag for mange, og traditionelt er det en dag, hvor man nyder naturen og samværet med familien.
Pinse
Pinsen falder 50 dage efter påske og markerer Helligåndens komme til Jesu disciple. Pinseskovture og det såkaldte “pinsesnit,” nyt tøj til sæsonen, er populære traditioner. Læs mere om pinse i vores artikel om denne højtid her.
Sankthans
Sankthansaften fejres den 23. juni og markerer midsommer. Traditionen indebærer at tænde sankthansbål, synge midsommervisen og nyde en sommeraften udendørs. Det er en aften med magi og folketro, hvor man blandt andet brænder en heksedukke på bålet for at holde onde ånder væk.
Jul
Julen er en af de mest elskede højtider, der fejres den 24. december i Danmark. Den markerer Jesu fødsel og er fyldt med traditioner som juletræ, julemand, julegaver og julemiddag. Læs mere om julens traditioner i vores artikel om denne højtid her.
Nytårsdag
Nytårsdag den 1. januar er en helligdag, hvor man slapper af efter nytårsaftenens festligheder. Mange bruger dagen til at hvile, se nytårskoncerten fra Wien eller gå en tur for at starte det nye år frisk og energisk.
Andre bemærkelsesværdige dage
Udover de nævnte helligdage er der andre mærkedage, som fejres i Danmark, selvom de ikke nødvendigvis er officielle fridage. Dette inkluderer Valentinsdag den 14. februar, Mortensaften den 10. november og Luciadag den 13. december, hvor børn går i luciaoptog og synger.
Disse helligdage og højtider giver os mulighed for at reflektere over vores kultur, traditioner og fællesskab. De er en vigtig del af vores identitet og skaber minder, vi kan dele med vores nærmeste.
Del denne artikel
Har du også særlige minder om danske helligdage og højtider? Del denne artikel og spred glæden ved vores traditionsrige kalender!