Mortensaften er en gammel dansk tradition, der fejres den 10. november hvert år. Men hvorfor spiser vi egentlig and denne aften? Lad os dykke ned i historien bag Mortensaften og traditionen med at sætte gaflen i en lækker and.

Historien om Morten Bisp og de sladrende gæs

Mortensaften er opkaldt efter Martin af Tours, også kendt som Morten Bisp. Han levede i det 4. århundrede i det nuværende Ungarn og blev senere helgenkåret. Ifølge legenden gemte Martin sig i en gåsesti for at undgå at blive udnævnt til biskop. Desværre afslørede de skræppende gæs hans gemmested, og han blev tvunget til at påtage sig embedet som biskop. I straf beordrede Martin, at alle skulle slagte og spise en gås hvert år på Mortensaften for at mindes denne begivenhed.

Mortensaften: Dagen før Morten Helgensdag

Mortensaften fejres dagen før Morten Helgensdag, der er den 11. november og markerer Martin af Tours’ dødsdag. I Danmark fejrer vi Mortensaften den 10. november med en festlig middag.

Hvorfor spiser vi and – ikke gås – på Mortensaften?

Selvom traditionen er at straffe gæssene, der afslørede Morten Bisp, med at spise dem, er det ikke gås, der oftest kommer på middagsbordet på Mortensaften i Danmark. Det skyldes, at gås er et stort og dyrt måltid, der ikke altid passer til størrelsen på en dansk familie. Derfor er and blevet en mere populær erstatning, da den er mindre og billigere.

En lækker Mortensaftensmiddag

På Mortensaften samles familier og venner omkring et festligt måltid med sprød og saftig andesteg. Traditionelt serveres anden med brun sovs, kartofler, rødkål og syltede agurker som tilbehør.

Del denne Mortensaften-historie

Nu kender du historien bag Mortensaften og traditionen med at spise and denne aften. Del denne artikel og spred kendskabet til denne skønne danske tradition!

Scroll to Top