Næsten halvdelen af alle danskere lider af søvnbesvær og tallet er stigende, det skriver Kristeligt Dagblad om en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Søvnløshed er altså en epidemi og folkesygdom, som vi må finde alternative løsninger på. Det vil Newsbox gerne ændre på, så vi har udfærdiget denne guide med nemme og gennemprøvede råd mod søvnløshed, så du kan falde i søvn og sove godt – Hver nat.


De fleste lever bare med søvnløsheden, men får påvirket livskvaliteten og udvikler måske med tiden følgesygdomme. Den store årsag til de mange søvnløse danskere, anses for at være stress. Søvnløshed kan dog kureres og der er mange metoder som er lige til at gå til.

Hvad kan vi gøre mod søvnløsheden?

Newsbox har udviklet en omfattende guide, der kan hjælpe dig med at kurere søvnløshed trin for trin. Prøv lige så mange råd af, som du mener kan være relevant for dig.

D-vitamin

D-vitaminmangel er meget almindelig i vores del af verden. Selvom vi får meget sol og spiser masser af fisk, så lider en stor del af befolkningen af D-vitaminmangel. Mangel på D-vitamin giver symptomer som kan påvirke søvnen, fx depression og bekymringer. Det giver også træthed og kan i svære tilfælde give smerter. D-vitamin kan meget vel hjælpe med at kurere din søvnløshed og give dig større energi om dagen.
Det er meget nemt at kontrollere om man lider af D-vitaminmangel ved en blodprøve hos lægen. Pas på med at overdosere D-vitamin, men følg sundhedsstyrelsens anbefalinger som står på medicinglasset, med mindre din læge har angivet en anden dosis.

Drik nok, men ikke sent

Vi ved alle, at vi skal drikke nok. En dehydreret krop er ikke i balance og er kroppen ude af balance, kan søvnen nemt påvirkes. Så sørg for at drikke nok – mindst 2 liter væske og gerne 3 hvis du vejer 90kg eller mere. Mere end tre liter vand i døgnet anbefales ikke, da du så kan skylle vitaminer og næringsstoffer ud af kroppen.
Lad dog være med at drikke lige før sengetid. Chancen for at din søvn vil blive afbrudt er stor, da natlige toiletbesøg tærer på søvnkvaliteten. Rigtig mange ældre mennesker lider under at skulle op og tisse om natten. Giv dig selv gode vaner og drik rigeligt i løbet af formiddagen og inden aften.

Vand er det bedste for kroppen, men har du svært ved at få så meget vand ned, så drik det du kan lide. Det vigtigste er at få nok.

Koffein er opkvikkende

Du ved det sikkert godt, men kaffe og cola virker opkvikkende. Mange drikker alligevel aftenkaffen, i den tro det intet betyder for dem personligt. Men det gør det måske, så prøv at lade være i en periode og se om det kurerer din søvnløshed. Måske skal du stoppe helt med at drikke kaffe, eller nøjes med en kop til morgenmaden?

Vidste du at også chokolade indeholder koffein? Måske ligger en del af årsagen til din søvnløshed i trangen til noget sødt ud på aftenen?!

Musik

Køb et pandebånd med høretelefoner som modtager ved hjælp af bluetooth. Pandebåndene fås i flere udgaver, hvor en model også virker som øjenmaske, som lukker lys ude. Det er også muligt at købe en lille højtaler, som lægges ind i hovedpuden. Denne løsning er bedst til singler.
Musikken kan afspilles fra din telefon og være en gratis youtubevideo, som varer i mange timer. Det kan selvfølgelig også være din yndlingsmusik, når blot den er rolig og behagelig.
Sæt musikken på helt lav styrke og mærk den beroligende effekt, hvor tankerne forsvinder og stemninger fra musikken kommer ned i kroppen.
Herunder er et eksempel, men der er utallige at vælge imellem.

Søvnhypnose og meditation

Ligesom musik kan være godt at falde i søvn til, kan man også anvende talt hypnose eller meditation i høretelefonerne. Disse findes ligeledes gratis på youtube, eller kan købes hos større boghandlere, apoteker eller helsekostforretninger. Det er nemmest at finde dem online. De fleste indtalte meditationer og hypnoser er på engelsk, men de vil måske virke alligevel. Hvis du ønsker en god kvalitet dansk guided søvnmeditation, kan du fx besøge Anja Lysholm og vælge en af hendes filer.

Beroligende dufte

Der findes dufte som virker beroligende og kan kurere søvnløshed. Mest kendt er lavendel som kan fås på flere måder. En god massageolie med lavendel kan være godt at anvende før sengetid, men en duftlampe med et par dråber æterisk lavendelolie kan også gøre underværker. Lavendel kan plukkes om sommeren og er nem at tørre. Hav gerne en skål tørrede blomster i dit soveværelse eller lav dig en kop te af planten inden sengetid. Lavendel har den fordel, at den dæmper ængstelighed, som er en af de store søvnberøvere. Alle der ligger med tankemylder, burde forsøge at anvende lavendel.

Duften af humle er stærkt søvndyssende. Det har man opdaget ved at tale med folk der plukker humle. Humle er en stærkt invasiv art, så lad være med at plante den i din have. Hvis du kender en der har humpleplanter, så spørg om du må plukke nogle af de modne frøklaser og hav dem i dit soveværelse.


Brug aldrig æteriske olier direkte på kroppen, da de er stærkt koncentrerede og kan fremkalde allergi. En enkelt dråbe blandet op i en skefuld spiseolie kan dog anvendes.

Urter mod søvnløshed

I den vestlige verden har vi glemt meget af vores folkemedicin, men der findes en del beroligende urter som er nemme at samle eller indkøbe. Urter er en af de metoder der har været anvendt til at kurere søvnløshed igennem generationer og er et godt sted at starte, hvis du gerne vil prøve at afhjælpe problemet selv. Urter kan anvendes på forskellige måder, men det nemmeste og mest brugte er at overhælde dem med kogende vand og lave urtete.
Det er ikke alle urter der smager godt, men man kan som regel lave en blanding, som gør smagen god. Hvis du ikke bryder dig om smagen af urterne, kan du købe dem i pilleform hos en helsekostforretning. Denne løsning er som regel dyrere og virker i nogle tilfælde langsommere. Vær opmærksom på hvor stor mængden er i pillerne og læg mærke til hvor mange piller der anbefales at tage. Ofte kan det betale sig at købe et dyrere præparat med et højere indhold af urten.

Herunder er en liste over urter der er kendt for deres beroligende virkning og har været anvendt mod søvnløshed i århundreder.

 • Humle
 • Lavendel
 • Baldrian
 • Kamille
 • Citronmelisse
 • Pebermynte
 • Perikon (mod depression som ofte medfører søvnløshed)
 • Basilikum
 • Citrongræs
 • Hvidtjørn (blomsten virker mod ængstelighed, som fører til søvnløshed)
 • Passionsblomst

Der findes en del færdigblandede urteteer som indeholder flere af disse urter og en kombination af flere virker ofte bedre end blot en enkelt urt.
Mange af urterne kan du finde i den danske natur, så lav gerne din egen blanding og prøv dig frem.

Varme bade

Især om vinteren kan et varmt bad før sengetid, være med at give ro og velvære, som gør indsovningen nemmere. Har du karbad, så lav gerne et med et par dråber lavendelolie eller anden beroligende duft.
Undlad dog at vaske hår eller anden behandling, som kræver et større arbejde bagefter. Hårtørrerens lyd kan ødelægge den gode stemning.

Spis ikke for sent

Lad være med at spise mad for sent. For mennesker der går i seng klokken 22, er aftensmad klokken 18 godt, da kroppen så har nået at få fordøjelsen godt i gang før sengetid.

Cannabisolie

Cannabisolie der kun indeholder CBD er blevet lovligt i danmark og er et effektivt middel mod søvnløshed. Foruden at kurere søvnløsheden er det også gavnligt mod mange andre tilstande, som ofte medfører søvnløshed. Det være sig fx stress, depression, smerter og angst.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Newsbox
Scroll to Top