For at forklare æterlegemet fyldestgørende er det vigtigt at forstå, at du ikke ER din krop. Du er et finere væsen, som ikke består af kød, som benytter et antal kroppe, som hænger sammen.

Det laveste legeme, er dit fysiske legeme. Dertil kommer et følelseslegeme, en krop som består af følelser, og det er i dette legeme at dine følelser opstår. Dine tanker har også sit eget legeme, og heri arbejder du mentalt. Det kaldes mentallegemet. 

For at binde disse finere legemer sammen med det grove fysiske legeme, skal der være et mellemled. Mellemledet kaldes æterlegemet i dansk åndslitteratur. 

De forståelser som du skal prøve at tilegne dig.:

  1. Du ER ikke din fysiske krop. Du HAR en krop, men du ér ikke denne krop.
  2. I virkeligheden er du alle dine tanker, dine følelser og en kerne af “Jeg er”.

Sammenfattende er du en personlighed, som består af din krop, følelser og tanker, og æterlegemet er en del af din krop, som forbinder dine finere kroppe med din grove fysiske krop.

Æterlegemets mange navne

I dansk litteratur kaldes det æterlegemet eller den Æteriske dublet.

I Kina og Japan er navnet for det vi kalder æter: Chi eller Qi, Ki og Prana i Indien.

Jeg har ladet mig fortælle, at begrebet er så indgroet i sproget, at når man spørger en person i Japan, om hvordan det går, så spørger man ordret om “Hvordan er din chi?”. 

Når karateudøvere udstøder deres KIAI, så er det egentligt meningen at de bringer deres Qi eller Ki under kontrol, og koncentrerer den i deres næve, så de slår rigtigt hårdt. 

Når vi taler om æter, som substans, så foretrækker jeg at bruge ordet ki eller chi, fordi det er sådan at jeg er vant til at tale om det. Æter er blot det danske ord.

Hvad er æterlegemet?

Æterlegemet er en slags finere krop, som gennemtrænger din fysiske krop fuldstændigt, og rækker en lille smule ud over grænsen på kroppen. 

Det er målbart. Man kan f.eks. Registrere et uforklarligt vægttab på nogle få gram, når døden indtræffer, fordi æterlegemet løsnes fra kroppen i nærheden af dødstidspunktet. Man kan fotografere det med en særlig teknik, Kirlianfoto, som du kan undersøge nærmere, hvis du har lyst. Og det er også en af indikationerne for at vi kan kalde det fysisk. Måleinstrumenter virker på æterlegemet.

Hvordan fungerer æterlegemet?

Dit æterlegeme har flere funktioner.

  1. Det neddrosler dine følelser og tanker, så dit fysiske legeme kan reagere på de fine vibrationer, som følelser og tanker består af. Uden det, ville du ikke kunne styre din krop. 

Der er simpelthen ikke noget liv uden æterlegemet. Uden denne forbindelse, ville du ikke have noget herredømme over det fysiske stof som du benytter som din fysiske krop. 

Så du kan høre at det er en ret vigtig del af dig. 

  1. Æterlegemet rummer en masse meridianer, som er en slags baner, som løber igennem kroppen, og stimulerer dine fysiske organer. Og kendskab til disse meridianer går igen i akupunktur og zoneterapi, og bare et overfladisk kendskab er nok til at fremme ens sundhed. 

Ud over disse funktioner er der nogle lovmæssigheder, som man kan udnytte.

Den æter, chi eller Qi, som du har opsamlet, følger viljen. Det betyder at du kan træne styring af din chi, så du kan bruge det aktivt til at fremme din sundhed, og til at hjælpe dig med dit liv. 

Hvad kan viden om æterlegemet bruges til?

Med relativt simple leveregler kan man opnå en meget forøget sundhed. Til et eksempel nævner jeg Shaolin-munkene i Kina, som kan udrette fantastiske ting, de har en sublim kontrol over deres chi, og det er årsagen til deres særlige kundskaber. Disse kundskaber stammer fra deres livslange ki-træning. 

Her i det vestlige samfund kan ambitionen måske nøjes med at handle om øget sundhed, som er ganske tiltrængt. 

Et sundt æterlegeme, styrker din modstandskraft mod sygdom, og giver hastig restitution efter skader, og øger dit generelle velbefindende. 

Hvordan får man et sundt æterlegeme?

Kilden til chi, kommer fra to kilder. Solen og jorden. 

Jord-chi får vi fra maden. 

Mest fra planter. Det er i forhold til æterlegemet ikke noget særligt værd, at spise kød. Det giver ikke rigtigt meget chi. Jo mere rå planterne er, desto mere Chi har de. Som en tommelfingerregel, kan man sige, at planter der har brug for meget lys, også har meget chi. 

Så når vi tænker sundhed, i forhold til æterlegemet, så er det godt at spise mange planter, så friske og uforarbejdede som muligt. Planter fra haven, er bedre end planter fra supermarkedet. Rå planter er bedre end kogte og stegte planter. Så du kan se, at en god salat fremmer din sundhed. 

Sol-chi får vi fra vores vejrtrækning. 

Det er simpelthen i luften, og her er det bedst med så ren luft som muligt. Havluft og luft i nærheden af strømmende vand er godt. Naturen har simpelthen nogle funktioner, som gør at vand fremmer chi i luften. Solskinsvejr højner chi i luften, og nåleskove er også gode til at binde chi til luften. 

I forhold til at samle sol-chi, så er gode dybe langsomme vejrtrækninger vigtige.  

I indien har de Pranayama, som er åndedrætsøvelser. 

Det er ikke svært. Du sætter dig behageligt i frisk ren luft, og lukker øjnene. Så trækker du vejret langsomt over f.eks. 30 sekunder, holder pause mellem indånding og udånding, mens du forestiller dig at du suger sundhed og kraft ind i dit legeme. Så stille og langsomt som du kan, og mens du nyder den friske luft. 10 af sådanne vejrtrækninger hver dag, vil fremme din sundhed ganske mærkbart. Det har også en gavnlig effekt på stress. 

Naturens virkemåde gør at chi er høj om natten, fra ca. Kl. 22 til kl. 05. Hvis man således kan komme til at sove for åbne vinduer, så får man ekstra chi ud af det. 

Levereglerne:

Så opsummerende kan man lave følgende leveregler.

  1. Lev mest muligt af planter, så rå som muligt. Der er stadig chi i forarbejdede planter, men væsentligt reduceret jo mere forarbejdning de undergår. Kød er ikke ret meget værd for din Chi. 
  2. Træk vejret ordentligt 10 gange hver dag. 
  3. Sov for åbne vinduer, når det kan lade sig gøre. 
Chi og æterlegemet

Når du har meget chi, så vil du også opnå bedre fornemmelse for din chi, sådan at du kan opdage når den er svag, og du har behov for mere. Således vil du kunne intensivere dine øvelser, eller spise det du har behov for, for at øge din chi. Det følger simpelthen med som en lille bonus. 

Der er mange flere følger af at have et godt og sundt æterlegeme, og du kan sagtens finde læsestof om hvordan hinduerne benytter prana, og hvordan shaolinmunkene bruger deres chi, og forsøge at gøre dem kunsten efter. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Newsbox
Scroll to Top